Funktions beskrivning den 24-25 september 2011

Så har vi genomfört ytterligare en funktionsbeskrivning (lördag) på kull 13 och (söndag) 14. Kull 13 är e. Ch Stardom Special Effect, Jack, u. SEVCH Streamside´s Bluebell Memory, Minja. Vi börjar med kull 13 och en fartig bild på Picabo´s Moonlight Lover, Love i full action. En kille med härliga jaktegenskaper och stor utvecklingspotential. Beskrivare var Mia Svensk och provledare Rose-Marie Berglund. Stort tack till er för att ni ställde upp hela helgen och beskrev våra hundar.

Boeing, Picabo´s Moonjumper Joe har inte så stor jaktlig erfarenhet men visade på beskrivningen att det finns en jättestor kapacitet i den killen, med rätt träning kan han bli hur duktig som helst.

                                                                                                       

 

Ytterligare en kille med jaktintresse och stora utvecklingsmöjligheter är Muscot, Picabo´s Moonstorm. Det var verkligen kul att träffa Muscot igen, har inte sett honom i verkligheten sedan han flyttade som 8 veckors valp. Muscot är verkligen lik pappa Jack till utseendet. En eloge till husse Sten och matte Agneta som kom ända från Stockholm för att delta i funktionsbeskrivningen.

                                            

 

Ytterligare en skön kille är Manne, Picabo´s Man on the Moon, precis som sina bröder är det full fart. Manne älskar verkligen att jobba och visade även han utvecklingspotential och stor arbetsglädje. Nedan en bild på Manne och matte Cilla och provledare Rose-Marie Berglund.

Systrarna Misti och Måna deltog också och var precis lika duktiga som sina bröder. Där finns också arbetsglädje och utvecklingspotential.

                

Michael, Picabo´s Moonwalker var också med, tyvärr finns inga bilder på honom tagna under beskrivningen, men han skötte sig lika bra som sina syskon och det skall bli kul att fortsätta att jobba med honom.

En som verkligen skötte sig med bravur var Willy, Picabo´s Walk on the Wild Side. Han har bytt ägare under sommaren, vilket ju inte alltid är lätt för hundarna, men Willy har anpassat sig helt fantastiskt och trivs som fisken i vattnet hon sin nya matte och husse. Willy är e. Ch Cepen Causin a Riot u. Ch Picabo´s Playing Ice´n Fire, Thea. Liksom sin kennelkompisar är Willy en hund med stor arbetslust, stort hjärta och glädje. Matte Inger och husse Bengt har förälskat sig ordentligt i Willy och han i dem. Det skall verkligen bli spännande och kul att följa dem framöver.

På söndagen var det dags för småttingarna från den senaste kullen. e. Ch Barecho Zuper Playmaker, Messi, u. Picabo´s Soul Memory, Sissel. Man blir alldeles varm i hjärtat då man upptäcker att även dessa små har samma glädje och arbetslust som de äldre hundarna. Det skall bli jättespännande att se hur dessa glada ungar kommer att utveklas.

Lilla Luva, Picabo´s Red Ridinghood började dagen på ett alldeles jättebra sätt och visade på goda anlag och arbetslust, inga bilder på henne heller eftersom jag höll i husse och mattes filmkamera för att föreviga hennes beskrivning. Matte och husse kom resande från Karlstad för att vara med på beskrivningen, stor eloge till er för det.

Luva följdes av bror Currie, Picabo´s Red Curry, en glad och trevlig valp med mycket glädje och arbetslust.

Currie följdes av Pepper, Picabo´s Red Hot Chilipepper, som efter att funderat ett tag på vad man gör med en dummie, kom på precis vad den var till och apporterade och hade superkul.

                                                                                             

Sist ut var Ferrari, Picabo´s Red Ferrari, med matte Eva Hellstrand och lillmatte Engla, Ferrari kom också snart underfund med vad en dummie skall användas till och apporterade jättefint, han var också jätteduktig och bar duvan stolt som en tupp. Tyvärr har jag inga bilder än, då jag höll i matte Evas kamera, men Ferrari är en kille med mycket go och kan utvecklas hur mycket som helst. Ferraris mattar kom resande från Dalarna på morgonen, en stor eloge till dem för det.

 

                                                             

 

Funktionstest sista helgen i september 2008

 

 Vad är funktionsbeskrivning

 Funktionsbeskrivning är ett enkelt sätt att pröva din hunds rastypiska jaktliga egenskaper. Dessa egenskaper kan indelas i samarbetsförmåga, apportering, viltintresse, vattenglädje och fältarbete. Idag används inte, i någon högre utsträckning, någon utvärdering av springerns rastypiska jaktliga egenskaper i avelsarbetet. Detta pga. att det startar för få springer på jaktprov och sällan mer än någon enstaka individ ur samma kull. Tanken är att resultatet skall

kunna användas i avelsarbetet. Målgruppen är således i första hand uppfödare men beskrivningen syftar också till att ge dig som hundägare en bild av din hunds egenskaper. 

När funktionsbeskrivs hunden?

Helst då valparna är mellan 6 månader och 24 månader.

 Funktionsbeskrivare på vårt test var Rose-Marie Berglund, testledare var Elisabeth Eldh och funktionär på lördag var Birgitta  Franzén, på söndagen fick make Bertil vara funktionär då Birgittas hund Izak deltog i testet. 

Det var verkligen spännande och intressant att följa hundarna. De flesta hundarna som beskrevs kom från vår kennel, men några hundar från andra kennlar deltog också. Samtliga deltagande hundar hade viltintresse och jaktlust, naturligtvis med individuella skillnader. Det fanns några hundar som inte aktiverats av sina ägare/förare och de hundarna tycktes till en början passiva, men med lite lek, så kom både viltintresse och jaktlust fram. Vi hade två mycket givande dagar. De hundar som startade på söndagen fick tyvärr problem vid vattnet då det blåste 25 sekundmeter, men några brydde sig inte ett dugg om vågor och blåst utan kastade sig ut i vattnet efter dummien ändå, mycket, mycket bra tycker jag. 

Jag tror att samtliga efter testet insåg att de har bra hundar med de rätta egenskaperna för en springer spaniel, några fick dessutom en aha-upplevelse, är det så här en springer skall fungera!!!!!  Jag tror att det blir mycket hundträning i höst och vår och min förhoppning är att detta skall ge en grund till fortsatt träning inför grundprovet. Kanske vi får se flera Picabo-hundar till start under nästa år.

<<<<<<